35) Lossa skruvar och lager

Lossa skruvar och muttrar

Helt sönderrostade och hopplöst fastrostade skruvar och muttrar kan ofta lossas med denna metod:

  • Spraya flödigt med Caramba rostlösare.
  • Banka stenhårt på skruvskallen med en smideshammare. Alltså, inga fjuttslag, utan ge den några rejäla djävlar.
  • Om skruvskallen har en sönderrostad skalle, slå på en för liten 12-kanthylsa (alltså en vanlig) med ovan nämnda hammare. Alltså, skapa en ny sexkant. Hylsor av toppenkvalite finns att köpa på Biltema för liten peng.
  • MED STORT TÅLAMOD vrid lite framåt – backa – framåt – backa – framåt (ja, ni fattar) samtidigt som Caramban får flöda. VRID INTE FÖR LÅNGT PER GÅNG, ta det lugnt så skiten i gängan får hinna slitas ut per tag. Mycket Caramba. De flesta skruvar går att lossa på detta sätt.

ÖVERKURS och inte alla förunnat att ha en gassvets. Om man värmer på skallen med en skärbrännares VÄRMELÅGA så skallen blir röd, så har ni vunnit tio extra poäng. Vänta med att vrida tills den återfått svart färg. Vrid som ovan, djäkligt lite per gång fram och tillbaka. Spraya, men håll undan snoken för det ryker.

En del brukar MIG/MAG-svetsa på en ny skalle, tex en mutter på den rostiga. Det är också ett sätt, men smällarna när man bankar på en hylsa brukar vara väldigt väldigt effektiva. Och det kan ofta vara svårt att kunna svetsa tillräckligt bra på mindre skruvskallar.

______________________________________

Lossa lager

I hål

Svetsa en sträng på lagrets ytterring så krymper den och lagret ramlar ut ur hålet.

På axel

Kapa av ytterringen på två ställen så endast innerringen blir kvar. Gör ett spår tvärs över innerringen med kapskivan. Spräck innerringen med huggmejsel.