33) Kondensering

Jag tänkte prata lite om vädret, för att sedan hamna i min lilla verkstad. Vad har vädret med teknik att göra tänker ni kanske då. Tja, lite tekniskt kan vi nog krama ur det.

Vad är kondensationspunkt? Ge mig ett bra svar… Jo, det är den temperatur vid vilken något övergår till en fastare form. (Det kan också bero på tryck, som i en turbin, men vi skiter i det just nu). Vi tar istället ett exempel med en varm sommardag. Då tror många att det är torrt och fint när solen skiner. Ack, så fel. Det är så fruktansvärt fuktigt, men det märks inte speciellt mycket eftersom varm luft kan innehålla mycket vattenånga. Jo, jag sa: ” vaaarm luuuft kaaan innehååålla myyycket vaattenåånga!” Punkt! Ett bra exempel på det har ni vedeldare säkert lagt märke till. Veden torkar mycket fortare på våren än på sensommaren, Yes box! Det är torrare luft på våren, Det är därför det är så lätt att få självsprickor i fingrarna då.

Åter till den fuktbemängda sommarluften. Om den luften stiger uppåt – som luft vill och gör – kommer den till slut upp på en sådan höjd (där temperaturen är lägre) att vattenångan kondenserar, alltså det bildas moln. Det är detta vi upplever på sommaren när vi packar badväskan, himlen är knallblå… och sedan när vi ligger på stranden så skyms solen till hälften av alla förbipasserande Cumulusmoln. På samma sätt bildas dimma en sommarnatt när temperaturen vid marken sjunkit under…(just det) … kondensationsnivån. Fuktig luft som kommer in från Atlanten, tvingas upp över fjällområdet i västra Norge, och då blir det… (ja, ni fattar)… regn.

Nu kan jag berätta om ett liknande fenomen i min verkstad. Det är så djäkla trist, eftersom jag kan det här, men ändå missade det. Min verkstad är hopbyggd med huset. Nu när det har varit dagar med 30 – 34 graders värme, så har jag bommat igen huset och låtit den svalare luften vara innestängd. På nätterna har jag kört den stoooora utsugsfläkten i verkstan, samtidigt som sovrumsdörren ut varit öppen. Då har det dragit sval luft genom sovrummet, huset och ut genom verkstan. Efter ett antal nätter med 14 – 15 grader, kom det så en natt med plus 22 grader. Jag gjorde som jag brukar, körde fläkten och blåste den (i alla fall jämfört med dagens 34 gradiga) svala 22 gradiga luften genom huset. Då hände det som ni kan fatta själva! Jag gjorde det för sent. Den fuktmättade luften kommer in i den betydligt svalare verkstan, fylld med betong maskiner och … blästrade motordelar… där vattenångan kondenserar och det bildas rost. Det är inte allt som blivit rött, men tillräckligt mycket för att jag ska hittills ha tillbringat många timmar med oljefylld stålull för att få tillbaka stålet. Klantigt – Javisst!

Bild7437Bild7438